Bedrijf en Samenleving

'Word jij mijn mentor’ was de tekst op een abri die Luc aan het denken zette. Zo kwam hij bij Time 2 Shine terecht en werd hij gekoppeld aan Walae.

Volwassen worden is al moeilijk genoeg. En als je geen goed voorbeeld hebt of niemand om tegenop te kijken, hoe weet je dan wat de juiste weg is voor jou? Jongeren met een probleemachtergrond hebben het nog zwaarder dan hun leeftijdsgenoten. Ze verlaten soms hun school vroegtijdig, raken werkloos of belanden op straat. Sommigen glijden af en komen in het criminele circuit terecht.

Stichting Bedrijf en Samenleving uit Haarlem geeft deze jongeren het juiste duwtje in de rug. Hun maatjesproject Time 2 Shine koppelt ze aan een mentor uit het bedrijfsleven. Die helpt bijvoorbeeld bij de terugkeer naar school en bij het zoeken naar een woning. Jongeren krijgen dankzij de mentor langzaam hun eigenwaarde en vertrouwen terug.

Het is belangrijk om een goede match te maken, zodat de kans van slagen groot is. Daarom nemen ze bij Time 2 Shine uitgebreid de tijd om een goede koppeling tot stand te brengen.

Maar ze doen meer dan dat. Er worden ook netwerkbijeenkomsten georganiseerd voor de mentoren onder elkaar. Tijdens het netwerken informeren de mentoren elkaar over successen en teleurstellingen en zo leren ook zij weer van hun collega’s.

In 7 jaar tijd zijn ruim 1.000 koppelingen gemaakt. Dankzij hun enorme netwerk in het bedrijfsleven van Haarlem, kunnen ze de jongeren allerlei kansen bieden die ze zonder mentor zouden mislopen.

Luc is blij dat hij Walae kan helpen. ”Het mentorproject sprak mij aan en ik nam contact op met Bedrijf en Samenleving. Veel dingen zijn voor ons vanzelfsprekend, zoals een prettig leven. Maar dat is niet voor iedereen zo.

Ieders referentiekader is anders en soms loop je tegen zaken op die je beperken. Ik had totaal geen ervaring met het mentorschap, maar ik kreeg de instructie om gewoon te handelen zoals ik normaal ook zou doen. Dat werkte inderdaad erg goed. Via Time 2 Shine heb ik later mentortrainingen gevolgd.”

“Sport betekent alles voor mij en ik wilde deze kans grijpen"

Walae heeft al veel van Luc geleerd. “Twee jaar geleden ging de school waarop ik zat failliet, waardoor het met mij niet goed ging. Mijn moeder voedt mij alleen op en haar coach wees ons op de mentorhulp voor jongeren. Toen maakte ik kennis met Luc. Hij helpt me met van alles. Zelfs toen ik een keer problemen op school had, is hij met me meegegaan en heeft het voor me opgenomen”.

Walae mocht het jaar overdoen, maar is met hulp van Luc uiteindelijk overgestapt naar het CIOS waar hij zijn liefde voor sport kan combineren met onderwijs. Walae: “Sport betekent alles voor mij en ik wilde deze kans grijpen. Het was fijn dat Luc meeging, want samen weet je meer en daarnaast voelde ik me door hem gesteund.” Walae zit vol toekomstplannen, waaronder zijn CIOS-diploma halen en een hbo-opleiding volgen. Voorlopig blijven hij en Luc elkaar maandelijks zien.

Soner is veel zekerder en rustiger geworden sinds hij Marija kent. “Ik vond kerst bij haar heel erg leuk. We hebben allemaal spelletjes gedaan en ik heb toen zelfs samen met haar gerapt.”

"Nu we wat verder zijn, komt Soner bij mij thuis en koken we samen"

Marija vond de eerste kennismaking met Soner best spannend, omdat ze nog nooit mentor was geweest van een jongen. Maar vanaf het eerste moment kwam er een twinkeling in zijn ogen en wist ze dat het goed zat. “Het eerste jaar hebben we voornamelijk in de stad afgesproken, meestal in een koffietentje. We wandelden door de stad en kletsten. Ondanks dat er in zijn leven heel vervelende dingen spelen, lukt het ons om in dat uur ook een luchtige toon te raken en het leuk te hebben. Ik ben tenslotte niet zijn therapeut. Nu we wat verder zijn, komt hij bij mij thuis en koken we samen. Verder zit ik soms bij gesprekken met zijn begeleiders. Ik ben ook meegegaan naar de intake van zijn therapie en begeleid hem bij de keuze voor een opleiding. Dus we wisselen een beetje tussen ontspanning, leuke momenten, goede gesprekken en hulp.”