De Schilderswijk Moeders

Terwijl ze samen op pad zijn, kletsen Schilderswijk Moeders Hani en Daya over wat hen bezighoudt.

De Schilderswijk in Den Haag, wie kent hem niet. Deze gezellige maar ook kwetsbare wijk, staat niet per se bekend om de positieve dingen die er gebeuren. Daar brengen De Schilderswijk Moeders van Buurtcentrum De Mussen verandering in. Dit mooie project zet zich in voor een gezonde en veilige ontwikkeling van gezinnen in de Schilderswijk. Vanuit de gedachte dat moeders en vrouwen de stille kracht van onze samenleving zijn, zetten De Schilderswijk Moeders zich in als steunpilaren in de buurt.

Ze leggen contacten met andere, veelal geïsoleerde, vrouwen. Dit zorgt voor grote positieve veranderingen. Vrouwen krijgen bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen, durven voor zichzelf te spreken, en laten zich (weer) zien bij sociale activiteiten. Ze krijgen ook hulp bij het invullen van formulieren, bij financiële vragen, bij schulden, bij opvoedingsproblematiek en huiselijk geweld.

De Schilderswijk Moeders hebben aanzien in de wijk en zorgen ervoor dat, indien nodig, reguliere hulpverlening op gang komt. Ze stimuleren geïsoleerde vrouwen ook om deel te nemen aan cursussen en vrijwilligerswerk, zodat ze een sociaal netwerk op kunnen bouwen. Een mooie bijkomstigheid is de boost die het geeft aan de gezelligheid in de wijk. Dankzij dit sterke netwerk van betrokken vrouwen, verandert er veel. Zo zetten ze de bekende Schilderswijk in een heel ander daglicht.

Salem en Amira bellen samen naar een instantie, zodat ze achteraf nog even kunnen bespreken of alles is afgehandeld.

De Schilderswijk Moeders moedigen andere vrouwen uit de wijk aan om mee te doen aan de sociale activiteiten, zodat ze gemakkelijk worden opgenomen in de gemeenschap

"Wij zijn met 20 vrouwen één grote familie"

Amira helpt graag mensen uit de wijk met hun problemen. “Toen ik zelf uit Soedan naar Nederland kwam, wist ik niet tot wie ik me moest richten voor hulp. Als ik toen een Schilderswijk Moeder had gehad die mij had geholpen, had ik mijn leven sneller op de rit gekregen. Ik wil graag anderen verder helpen. Of het nu is met werk, hulp bij de aanvraag van toeslagen of meegaan naar het ziekenhuis. Ik ben het meest trots op onze grote groep Schilderswijk Moeders. Wij zijn met 20 vrouwen één grote familie.

Daya en Hani gaan samen naar een hulpinstantie. Veel bewoners uit de wijk spreken de taal niet goed en hebben hulp nodig om zich goed uit te kunnen drukken. Daya is een alleenstaande moeder met drie kinderen en heeft net haar opleiding Social Work afgerond.

“Als Schilderswijk Moeder kan ik mijn theoretische kennis toepassen in de praktijk. Ik wil graag mensen helpen en laat niet los voordat ik resultaat heb geboekt. Ik wil dat mijn kinderen leren dat je alles kunt bereiken, als je het maar wilt. En dat het belangrijk is dat je altijd voor andere mensen klaarstaat.“