Fundashon Pro Bista, Curaçao

“Het licht is misschien wel uit je ogen, maar niet uit je leven.” Een mooie quote van Tante Nellie, een vrijwilliger van Fundashon Pro Bista op Curaçao. De naam ‘Pro Bista’ komt van ‘Problema ku Bista’, wat ‘problemen met het zicht’ betekent.

Niet goed kunnen zien levert in het dagelijkse leven veel hindernissen op. Het helpt als mensen hier bewust van zijn en er rekening mee houden. Op Curaçao is dat niet vanzelfsprekend. Op het eiland zijn weinig organisaties die zich bezighouden met mensen met een visuele beperking. Fundashon Pro Bista doet er alles aan om te zorgen dat mensen met een visuele beperking gewoon mee kunnen draaien in de samenleving.

Maatjes ervaren dat het leven niet voorbij is als je een visuele beperking hebt. Ze merken dat ze ondanks het gebrek aan zicht nog heel veel leuke dingen kunnen doen, zolang je het maar goed organiseert.

Een van hun initiatieven is het maatjesproject. De vrijwilligers nemen hun maatje mee naar speciale activiteiten zoals Happy hour in het donker, een bezoek aan een cultureel evenement of uitstapjes naar bijeenkomsten.

Met een maatje kunnen ze júist dingen doen die hiervoor lastig waren. Het mooie en unieke aan Fundashon Pro Bista is dat ze zich ook richten op de jongeren op het eiland. Deze groep ervaart nu dat er heel veel leuke activiteiten zijn waaraan ze gewoon kunnen deelnemen. Belangrijk voor de jongeren zelf, maar zeker ook voor de bewustwording op het eiland.

"Akisha is voor mij een echte vriendin"

Akisha is een lokale beroemdheid, ze is een ex Miss Curaçao. Haar maatje Milly is al sinds haar derde blind. Ze doen samen fotoshoots en drinken thee terwijl ze lekker bijkletsen. Milly krijgt beautytips van Akisha, maar ze helpt haar ook met belangrijke levensvragen. “Akisha is voor mij een echte vriendin. Ze heeft me geholpen om mezelf en dingen anders en positiever te zien. Om te kijken naar wat wel mogelijk is. Ik durf nu op social media te posten en ik schaam me niet meer om te laten zien dat ik blind ben.” Akisha is dankzij Milly anders naar de wereld gaan kijken en zet zich sindsdien in voor de blinde gemeenschap op Curaçao.

“Het betekent heel veel voor me dat ik iemand heb die ik kan vertrouwen"

Ze werden vijf maanden geleden gekoppeld omdat RO-1 een bekende lokale dj is en Jonny, die slechtziend is, graag dj wil worden. RO-1 was in eerste instantie door Fundashon Pro Bista benaderd om hun wervingscampagne op social media te ondersteunen. Toen hij het verhaal van Jonny hoorde, besloot hij om ook maatje te worden. Sinds ze elkaar kennen is Jonny af en toe te gast in het radioprogramma van RO-1 en leert hij dj’en.

RO-1 neemt Jonny soms mee naar feestjes waar hij moet draaien. Hij heeft hem ook in contact gebracht met belangrijke mensen uit de dj-wereld. Jonny is heel blij met zijn maatje. “Het betekent heel veel voor me dat ik iemand heb die ik kan vertrouwen. Hij helpt me ook om mijn dromen waar te maken. Ik ben het meest gelukkig als we samen live op de radio zijn.”

“Ik kan bij haar terecht voor advies en om mijn hart te luchten"

Lili en Taixa hebben elkaar leren kennen bij Pro Bista. Taixa is hulpkracht op de maatschappelijke afdeling en in haar vrije tijd is ze influencer. Lili wil graag Instagrammodel worden en Taixa coacht haar hierbij. Ze houden samen fotosessies en tussen de shoots hebben ze mooie gesprekken over hun levens.

Zo is er een echte vriendschap ontstaan. Lili is erg blij met haar maatje. “Ik kan bij haar terecht voor advies en om mijn hart te luchten. Ze is mijn steun en toeverlaat. Dankzij haar heb ik meer zelfvertrouwen. Ik twijfelde altijd aan mijn uiterlijk, maar nu steeds minder.” Maar ook Taixa leert veel van haar maatje. “Nu ik fungeer als rolmodel, kijk ik ook kritischer naar mezelf. Ik heb meer waardering voor kleine dingen die vroeger vanzelfsprekend waren. Ik ben zorgzamer geworden. Ook heb ik meer empathie en begrip voor mensen in een andere levenssituatie.”

Samen selfies maken en posten op Instagram, Milly en Akisha zijn er dol op!