Koffie Club Oldenzaal

"De Koffie Club is voor mij een sociaal netwerk. Bij de activiteiten leer ik nieuwe mensen kennen.”

Meneer Wubben heeft gezondheidsproblemen en wordt daardoor beperkt in zijn dagelijks leven. Hij zit hierdoor veel thuis en heeft weinig contact met de buitenwereld. Hij heeft veel contact met hulpverleners, maar dat is toch anders dan een gezellig kopje koffie drinken met de maatjes van de Koffie Club.

Hij vindt het leuk om het over ditjes en datjes te hebben en niet altijd zware onderwerpen te hoeven bespreken. De maatjes komen om ‘gewoon’ te kletsen: Wat is er gaande in Oldenzaal? En wat zijn de laatste nieuwtjes? Soms gaan ze ook een stukje wandelen, een spelletje spelen of helpen de jongeren bij het gebruik van zijn iPad.

“Ik vind het erg bijzonder dat de jongeren zoveel om mij geven. In het begin van de coronaperiode werd ik elke week gebeld voor een praatje. Ik zie aan ze dat ze oprecht geïnteresseerd zijn in mij. De Koffie Club is voor mij een sociaal netwerk. Bij de activiteiten leer ik nieuwe mensen kennen.”

Gezellig een kop koffiedrinken en even bijpraten. Het klinkt zo simpel, maar dat is het niet voor iedereen. Er zijn heel veel eenzame ouderen die snakken naar een gezellig praatje. Een groep vrienden uit Oldenzaal had het hierover tijdens een etentje en besloot actie te ondernemen. En het bleef niet bij een goed voornemen. In 2017 werd Koffie Club Oldenzaal opgericht.

De opzet van dit mooie initiatief is simpel: jongeren van de Koffie Club drinken koffie met ouderen die eenzaam zijn. Ze gaan op bezoek bij deze oudere buurtbewoners die niet zo’n actief leven hebben, maar wel behoefte aan sociaal contact. Inmiddels sluiten steeds meer ouderen, jongeren en ook mensen met een lichamelijke beperking zich aan bij de Club.

De maatjes gaan elke week bij iemand op de koffie en daar blijft het niet bij. Ze ondernemen ook activiteiten waarbij ze de ouderen soms letterlijk aan de hand mee de samenleving in nemen. Er worden allemaal leuke uitjes bedacht en uitgevoerd zoals een huifkartocht, high coffee of een uitgebreide lunch op een mooie locatie.

Koffie Club Oldenzaal hoopt ook anderen te inspireren om zelf eens wat vaker op bezoek te gaan bij mensen die behoefte hebben aan wat aandacht. Natuurlijk is iedereen weleens druk en ook daar hebben ze in Oldenzaal wat op bedacht: ze werken met dubbele maatjes. Dat betekent dat twee vrijwilligers regelmatig één oudere buurtgenoot bezoeken, zodat er zeker elke week een bezoekje of activiteit plaatsvindt.

Koffie Club-maatje Tim: “Het is heel dankbaar werk en de gesprekken voegen echt iets toe voor ons én de ouderen. Ik ben zoveel meer te weten gekomen over het verleden, de geschiedenis van Oldenzaal en de ervaring om ouder te worden. Ik hoop dat als ik oud ben, de Koffie Club ook bij mij langskomt.”

Finnie: “We krijgen nu vaker visite dan voorheen. Omdat we met meerdere mensen spreken hebben we weer meer gesprekstof. Zo vertel ik vaak aan mijn kinderen over de jongeren van de Koffie Club en wat ze hebben meegemaakt”

Het mooiste aan een koffiemoment is dat je jong en oud samenbrengt. Ouderen zijn altijd erg nieuwgierig naar wat er onder de jeugd speelt. De jongeren vinden het bijzonder om verhalen van vroeger te horen. Het is toch anders om van iemand die de oorlog heeft meegemaakt te horen hoe het was, dan erover te leren uit een boek op school.

“Je hebt met je kinderen en verzorgers een heel ander gesprek en door de Koffie Club blijf ik me jong voelen”

Frans en Finnie wonen zelfstandig en hebben een gezellige familie die ook zeker op bezoek komt. Meestal één keer per week, en de rest van de week is toch wat eenzaam. Het bezoek van de Koffie Club brengt wat gezelligheid in huis. Als het lekker weer is zitten de jongeren en ouderen van de Koffie Club lekker buiten. Frans maakt graag grapjes en vindt het leuk om de jongeren een beetje voor de gek te houden en met ze te dollen. Hij is benieuwd wat tegenwoordig een biertje kost, en soms vertelt hij over de tijd dat hij zijn vrouw Finnie ontmoette en verkering vroeg. Finnie: “Ik vind het toch zo fijn als de maatjes van de Koffie Club langskomen. Als ze weggaan vraag ik altijd wanneer ze weer komen, omdat het zo gezellig is.” Frans vertelt: “Je hebt met je kinderen en verzorgers een heel ander gesprek en door de Koffie Club blijf ik me jong voelen.”