Laten we Welzijn

De liefde voor mountainbiken zorgde ervoor dat Stéphanie en Rogier meteen een goede band hadden met elkaar.

Het is voor eenzame jongeren ontzettend moeilijk om sociale contacten op te bouwen. Ze hunkeren vaak naar activiteiten en gesprekken die voor hun leeftijdgenoten heel normaal zijn. Als je eenzaam bent, is het verre van normaal om in het weekend in de kroeg af te spreken of gezellig een filmpje te pakken met je klasgenoten. Veel jongeren missen het contact met anderen.

Dat is precies de reden waarom Laten we Welzijn is opgericht. Bij eenzaamheid wordt vaak aan ouderen gedacht, maar bij Laten we Welzijn uit Ede zijn het juist de jongeren die hun leeftijdgenoten op weg helpen met nieuwe contacten en ontmoetingen. Door het mentorproject worden eenzame jongeren weer onderdeel van de samenleving. Zo worden ze gekoppeld aan iemand met dezelfde interesses die ze op weg helpt.

Dat kan iemand zijn die ze steunt en advies geeft, waar ze vragen aan kunnen stellen en ervaringen mee kunnen delen. Ook gaan ze op pad om leuke dingen te doen. Eenzame jongeren komen hierdoor eindelijk weer onder de mensen. Ze krijgen zelfvertrouwen en leggen in de toekomst makkelijker contact met potentiële nieuwe vrienden.

”We zien elkaar elke week en praten over van alles"

Bas is student Social Work en heeft zich vanuit zijn studie aangemeld. Zijn maatje Thomas is 13 jaar en woont samen met zijn broer en zijn moeder. Hij was op zoek naar iemand waarmee hij lekker naar buiten kan en om samen leuke dingen te doen. Met diegene wil hij ook graag dingen bespreken die hij niet met zijn moeder kan delen. Samen voetballen ze, rijden ze op de scooter en spelen ze spellen.

Ook voor Bas is Thomas heel belangrijk geworden. ”We zien elkaar elke week en praten over van alles. Als er dingen zijn die hij lastig vindt, kan hij daar met mij over praten en wil ik hem daarbij helpen. Samen naar de film gaan vind ik het allerleukst.” Thomas vindt het fijn dat hij met Bas andere dingen meemaakt dan met zijn moeder. “Ik vind het scooter rijden met Bas echt geweldig. Ook als we samen gaan zwemmen hebben we altijd heel veel lol.”

“Zijn eerlijkheid helpt mij ook om echt mezelf te zijn"

Stéphanie heeft zich aangemeld omdat ze graag van betekenis wil zijn voor iemand anders. Ze is buitensportdocent en sinds kort een enthousiaste vrijwilliger. Rogier is een jongen van 12 jaar die graag wil mountainbiken en wat begeleiding kan gebruiken bij het omgaan met zijn grenzen.

Stéphanie en Rogier zijn nog maar net gematcht. Ze hadden meteen een klik en hebben al een mooie rit op de mountainbike gemaakt. Stéphanie geniet nu al van de humor van Rogier. “Zijn eerlijkheid helpt mij ook om echt mezelf te zijn. Ik kan me actief voor een ander inzetten nadat ik zelf een paar moeilijke jaren achter de rug heb. Toen stonden anderen voor mij klaar en nu kan ik dat weer doorgeven. En hoe leuk is het dat ik dat door middel van een gezamenlijke passie mag doen; op de mountainbike de bossen in!” Rogier is vooral blij dat zijn maatje kan mountainbiken. “Ik kan nu eindelijk echte routes rijden en leren hoe het moet. Stéphanie is echt supertof en nog lief ook! Stéphanie is gewoon leuk!”