Mijn Tweede Familie

Abnet: “Ik ben altijd op dinsdag bij het gezin van David en Anke. Die dag heb ik geen stress over mijn familie. Ik doe spelletjes, ik leer goed Nederlands en zij helpen mij. Ze hebben heel veel voor mij gedaan en ik ben ontzettend dol op ze!”

Als alleenstaande minderjarige vluchtelingen in Nederland 18 jaar worden, verandert er een heleboel. Zij zijn dan officieel volwassen, met alle rechten en plichten die daarbij horen. Niet iedereen is hier goed op voorbereid. Een opleiding afronden, werk vinden en al je zaken zelf regelen is een hele opgave. Mijn Tweede Familie uit Amersfoort gunt deze jongeren een gezin dat ze daarbij helpt.

De jongeren worden gekoppeld aan een familie waar ze hun verhaal kwijt kunnen en waar ze ook aan kunnen schuiven voor de nodige gezelligheid. Gewoon ‘s middags aan de keukentafel met een kopje thee de dag doornemen of in alle rust huiswerk maken. Een keertje aanschuiven bij het avondeten en daarna gezellig op de bank voor de tv, of een zondagmiddag mee met een uitje.

Alledaagse familiedingen zijn voor deze jongeren heel waardevol en dragen bij aan ontspanning en een gevoel van geborgenheid.

Mijn Tweede Familie kan de jongere bij verschillende zaken helpen, zoals leren koken, hoe ze een zorgverzekering afsluiten of bij schoolzaken en huiswerk.

Een zelfstandig bestaan opbouwen is niet gemakkelijk en alle hulp is hierbij welkom. Mijn Tweede Familie kan het gemis van ouders een klein beetje goedmaken. Mijn Tweede Familie brengt mensen samen die elkaar anders waarschijnlijk nooit waren tegengekomen, en die nu een band voor het leven ontwikkelen.

"Wat wij zouden willen, is dat er voor elke alleenstaande jonge vluchteling een Nederlands ‘gezin’ is"

Ria en Joke leerden Najma kennen op haar zeventiende via Mijn Tweede Familie. Ze hielpen Najma om haar weg te vinden in het onderwijs, maar ook daarbuiten. “Ze had totaal geen idee van wat er mogelijk was. We zijn met haar naar voorlichtingsdagen geweest, hebben samen de keuzemogelijkheden op een rij gezet en sfeer geproefd.” Inmiddels heeft Najma haar diploma en werkt ze in de zorg. Najma voelt zich thuis bij Ria en Joke. Ze dekt de tafel, hangt op de bank of chillt voor de houtkachel. Ze komt voor de gezelligheid nog steeds veel bij de dames thuis maar neemt ook veel van die gezelligheid mee.

En wat deze maatjes extra bijzonder maakt: deze drie vrouwen zijn de grondleggers van Mijn Tweede Familie. In 2016 kwamen ze met hun droom naar SOVEE, de organisatie achter dit mooie project: "Wat wij zouden willen, is dat er voor elke alleenstaande jonge vluchteling een Nederlands ‘gezin’ is. Een huishouden waar je bij mag horen. Dat met je meedenkt als het nodig is en zorgt voor wat gezelligheid. Waar je mag huilen als je je rot voelt en waar je ook de Nederlandse cultuur leert begrijpen. Geen hulpverleners, gewoon mensen met wie je een band kunt opbouwen.”

“In het begin hielpen we Najma vooral met haar huiswerk. Verder deden we taalspelletjes en oefenden we gesprekken die voor haar belangrijk waren. Ze miste veel Nederlandse basiskennis, dus naast het huiswerk deden we ook stoelendans en mens-erger-je-niet. Daarnaast waren er gesprekken over weerbaarheid, gezond eten en leven en omgaan met geld”

“Abnet is een heel leuke en gezellige aanvulling op ons gezin."
“Abnet is een heel leuke en gezellige aanvulling op ons gezin"

David en Anke zijn blij dat ze Abnet hebben leren kennen en trots op de band die ze hebben opgebouwd. “Abnet is een heel leuke en gezellige aanvulling op ons gezin. Zij komt elke dinsdag na schooltijd bij ons. We eten samen en doen daarna een spelletje. Vaak kijken we ook samen het Klokhuis en Jeugdjournaal. De kinderen hebben een dag per week een grote zus erbij en wij een dochter. We vieren nu ook de feestdagen en de verjaardagen samen. Dat hoort er natuurlijk bij. De eerste keer dat we Abnet meenamen naar de ijsbaan was zo’n leuke ervaring. Toen ze voor het eerst op schaatsen stond, hadden we allemaal dolle pret.”

"De kinderen waren ook meteen enthousiast"

David en Anke meldden zich aan toen ze een oproep voor gezinnen bij de vrijwilligersbank tegenkwamen. De kinderen waren ook meteen enthousiast. Sverre wilde iemand om mee te voetballen en Mayte wilde graag een meisje om ‘meidendingen’ mee te doen. Het is voor Abnet fijn dat er mensen zijn die haar ondersteunen, voor haar zorgen en de nodige gezelligheid bieden. Aan de andere kant is door Abnet het gezin van Anke en David groter geworden en maakt een bijzonder lief persoon deel uit van hun leven.