Stichting B for You

Een mentor is niet alleen iemand om mee te praten, maar ook een sportmaatje. Gijs en Lalech gaan er samen voor in de sportschool.

Kinderen die gevlucht zijn uit oorlogsgebieden willen niks liever dan normale dingen doen: spelen met leeftijdsgenoten, lachen, sporten en naar school gaan. Eén op de drie vluchtelingen is minderjarig. Ze worden vaak vooral gezien als slachtoffers terwijl ze dolgraag gewoon kind willen zijn.

De veerkracht van kinderen is groot. Ze hebben zeker specifieke aandacht nodig, maar die hoeft niet alleen op hun trauma gefocust te zijn, vinden ze bij B for You uit Rotterdam. Het project Mentoren010 helpt vluchtelingenkinderen van 6 tot en met 16 jaar met hun ontwikkeling. Dit doen ze door gezinnen te koppelen aan een mentor.

Deze mentoren helpen onder andere bij de integratie, onderwijs en de sociaal emotionele ontwikkeling. Zo kunnen de gezinsleden een vriendenkring opbouwen, de taal onder de knie krijgen en zelfvertrouwen ontwikkelen. Het grootste gedeelte van de tijd richt de mentor zich op het kind. De rest van de tijd op de andere leden van het gezin, die een steuntje in de rug nodig hebben om hun plek te vinden.

"We hebben al veel mooie dingen gedaan samen"

Kajin Rasoul over haar mentor Dima. “In het begin was Dima vooral mijn mentor, maar nu zie ik haar echt als een vriendin en een zus. We hebben al veel mooie dingen gedaan samen. Mijn mooiste herinnering heb ik aan de dag dat we gingen picknicken met onze families.

Dat was ontzettend gezellig! Ik heb nu echt het gevoel dat ik mezelf kan zijn. Vroeger had ik het gevoel dat ik moest kiezen bij welke cultuur ik hoorde maar nu weet ik dat het oké is om bij twee culturen te horen. Ik hoef gelukkig helemaal niet te kiezen.”

“Ze is een maatje, vriendin en familielid tegelijk"

Kajin betekent ook veel voor Dima. “Ze is een maatje, vriendin en familielid tegelijk. Ik ben haar mentor maar ik zie geen verschil in status ofzo. We zijn gewoon gelijk en we zijn er voor elkaar. Sinds we maatjes zijn ben ik trotser.

Ik weet nu dat ik een positieve impact kan hebben op anderen. Mijn mooiste ervaring was toen Kajin zelf mentor werd. Ze had zoveel geleerd van mij dat ze er nu zelf voor iemand anders kan zijn. Hier zie je haar met Malak. Dat doet me heel veel.”

Gijs: “Voor mij zijn Deler en Lalech twee goede vrienden die heel dicht bij me staan"

Gijs: “Voor mij zijn Deler en Lalech twee goede vrienden die heel dicht bij me staan. Waarmee ik open gesprekken heb over alles wat we willen bespreken en die me nog nooit in de steek hebben gelaten.”

Deler over zijn mentor: “Hij is iemand die ik echt vertrouw, en als ik een probleem heb dan kan ik altijd naar hem toe. Dankzij hem heb ik een goed beeld van de Nederlanders en de Nederlandse cultuur gekregen.”

Het project Mentoren010 is er voor kinderen van 6 tot 16 jaar en helpt ze om een plekje in de maatschappij te vinden