Stichting JIM

Antoinette en Saad kunnen zich niet voorstellen hoe hun levens zouden zijn verlopen als zij geen JIM mentor was geworden van Saad. Hij hoort nu echt bij haar gezin.

Met je eigen wortels groei je het mooist. Deze spreuk staat bovenaan de website van Stichting JIM uit Amersfoort. Kinderen hebben wortels nodig om te groeien. Zonder dat je het doorhebt, krijg je dankzij je opvoeding normen en waarden mee. Als je geluk hebt, leren je ouders je ook hoe je met problemen omgaat of waar je hulp kunt zoeken als je het zelf niet kunt oplossen. Zo groei je langzaam op van kind naar volwassene.

Niet bij iedereen gaat dit zonder slag of stoot. Soms krijgen kinderen te maken met problemen in hun leven, waardoor ze in aanraking komen met jeugdhulpverlening. In dat geval kan een JIM (Jouw Ingebrachte Mentor) helpen. De jongeren zoeken binnen de groep mensen die ze al kennen en vertrouwen, iemand die hem of haar als mentor verder helpt groeien. Deze mentor dient als wortel en helpt mee aan de positieve groei van een kind. Het is een familielid, vriend of bekende.

Hij of zij inspireert, geeft energie en leert dingen aan. Pubers nemen namelijk sneller iets aan van een bekende, die geen ouder is, dan van formele hulpverleners. Het feit dat de jongeren zelf iemand kunnen kiezen uit hun directe omgeving is één van de succesfactoren van Stichting JIM. De JIM is een vriend en maatje ineen en iemand die de jongeren vaak al jarenlang kennen en vertrouwen.

"Wilma wist precies wat ik nodig had"

Bodyl ziet Wilma echt als haar vertrouwenspersoon. “Ik ben zo blij met Wilma, ik kan altijd op haar terugvallen. Ik had een keer enorme ruzie thuis en heb toen Wilma geappt of ik langs mocht komen. Dat mocht en ze nam me ook meteen mee naar een familiebarbecue. Ik voelde me echt welkom en ik kan bijna niet uitleggen hoe fijn dat voelde. Wilma wist precies wat ik nodig had.”

"Dankzij Perry gaan de gesprekken met de hulpverleners veel beter"

Toen Luca in de hulpverlening terechtkwam, heeft hij Perry gevraagd als JIM. Perry is de ex-vriend van Luca’s zus en woonde een tijdje bij ze in huis. Perry ondersteunt Luca waar hij maar kan, ook bij gesprekken met de hulpverlening. Ze doen ook leuke dingen samen, zoals praten en films kijken.

Luca: “Dankzij Perry gaan de gesprekken met de hulpverleners veel beter. Hij begrijpt me echt en dat is heel fijn.” Perry vindt het fijn om betrokken te zijn bij het leven van Luca. “Ik voel echt de dankbaarheid van Luca maar ook van zijn ouders. Dat geeft mij ook een goed gevoel.”

Wilma was lange tijd de buurvrouw van Bodyl. Ze kwamen elkaar tegen als ze de hondjes uitlieten. Toen Bodyl in de hulpverlening terechtkwam en ze ook nog hoorde dat ze misschien uit huis moest, mocht ze een JIM aanwijzen. Ze dacht aan Wilma, de leuke buurvrouw die altijd zo lief voor haar was.

Wilma was lange tijd de buurvrouw van Bodyl. Ze kwamen elkaar tegen als ze de hondjes uitlieten. Toen Bodyl in de hulpverlening terechtkwam en ze ook nog hoorde dat ze misschien uit huis moest, mocht ze een JIM aanwijzen. Ze dacht aan Wilma, de leuke buurvrouw die altijd zo lief voor haar was.

"We lachen vooral heel veel samen!”

Saad zat in de klas bij de zoon van Antoinette en zo leerden ze elkaar kennen. Tijdens een middag thuis op de bank vertelde Saad wat er allemaal bij hem thuis speelde. Antoinnette bood hem aan af en toe een nachtje te komen logeren, zodat hij wat op adem kon komen. Toen Saad naar een crisisopvang moest en daar de vraag kreeg wie zijn JIM zou kunnen zijn, koos hij Antoinette. En zij is er graag voor Saad, vertelt ze. “We chillen samen, gaan naar theatervoorstellingen van Saad en spelen Monopoly met het hele gezin. Maar we lachen vooral heel veel samen!”