Stichting Reclassering en Jeugdbescherming Aruba

Een sterk rolmodel in je leven kan een wereld van verschil maken.

Veel jongeren op Aruba die in aanraking komen met Justitie hebben het niet gemakkelijk thuis. Vaak ontbreekt een stabiel rolmodel en een positief sociaal netwerk. Stichting Reclassering en Jeugdbescherming Aruba gelooft erin dat iedereen ten goede kan veranderen. Ook als iemand een strafbaar feit heeft gepleegd. Het mentorproject koppelt sinds 2014 maatjes aan jongeren die dreigen te ontsporen of al in aanraking zijn gekomen met Justitie. Deze jongvolwassenen hebben vaak moeite om aansluiting te vinden in het onderwijs of om een baan te vinden en te behouden.

De mentoren van Stichting Reclassering en Jeugdbescherming helpen de jongeren bij privéproblemen en de problemen met Justitie. Bovendien krijgen ze hulp bij het maken van toekomstplannen en het opbouwen van een sociaal netwerk. Dit zorgt ervoor dat ze succesvoller zijn in hun opleiding of leerwerktraject. Bij degenen die al een baan hebben, wordt er juist gekeken naar een mooie vervolgstap binnen het bedrijf.

Daarnaast helpen de mentoren ook bij een betere invulling van de vrije tijd. De mentor functioneert als een rolmodel en coach. Deze aanpak is bijzonder voor Aruba, omdat er bij dit project vooral gewerkt wordt met ervaringsdeskundigen. Mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en soms zelf achter de tralies hebben gezeten, helpen nu jongeren op weg naar een betere toekomst. Zo maakt de stichting Aruba een veiliger eiland. Met deze steun kunnen de jongeren een betere plek in de samenleving innemen en vol vertrouwen aan een betere toekomst werken.

“Ik kan bij Earl terecht met mijn vragen, maar ook gewoon om te praten"

Shaqeem is opgegroeid met alleen maar vrouwen om zich heen. Hij had behoefte aan een sterk mannelijk voorbeeld. “Earl is een vaderfiguur voor mij. Hij is eerlijk en open. Hij gaf me meer inzicht in wat de consequenties kunnen zijn voor mijn leven als ik verkeerde keuzes blijf maken. Ik kan bij Earl terecht met mijn vragen, maar ook gewoon om te praten. Ik wil graag automonteur worden. Hij helpt me om een goede leerplek te vinden. Dat vind ik superfijn.”

Earl ziet Shaqeem ondertussen als zijn kleine broertje. “Ik ben de grote broer waar hij altijd naar toe kan komen. Ik kan hem dingen leren en hem sturing geven. Het feit dat ik een positief effect kan hebben in zijn leven, maakt me gelukkig. Af en toe haal ik hem op bij zijn huis om even rond te rijden in mijn auto. We hebben dan uitvoerige gesprekken, ik voel dat dit hem helpt bij het uiten van zichzelf.”

Shaqeem: “Ik wil automonteur worden en was super enthousiast toen mijn mentor en ik een kijkmiddag konden bijwonen bij Garage Centraal. Mijn mentor hielp mij de juiste vragen te stellen aan de automonteurs. Hij stelde ook vragen over het runnen van een bedrijf waardoor ik hier meer over geleerd heb.”

Shaquim vertrouwt niet snel iemand, maar met Rudy had hij meteen een klik

Shaquim en Rudy doen heel veel dingen samen. Ze bereiden sollicitaties voor, gaan samen uit eten, naar sportevenementen en bezichtigen het eiland. Shaquim vertrouwt niet snel iemand, maar met Rudy had hij meteen een klik. Rudy had altijd de wens om jongeren te helpen. “Vroeger was ik altijd met mezelf bezig. Nu kan ik anderen helpen om op het rechte pad te blijven. Laatst belde Shaquim me om te vertellen dat hij vader was geworden. Hij vond het spannend, maar ik kon horen dat hij blij was. Hij vroeg me wel meteen of ik hem wil blijven steunen in het vinden naar een baan zodat hij zijn kind kan onderhouden. Dat wil ik natuurlijk graag!”

Shaquim: “Rudy is altijd een luisterend oor. Ik vind het heel leuk als we samen uit eten gaan en fijn dat Rudy me helpt bij mijn sollicitaties”