Super COOL!

“Naast de gezelligheid en de lol die we aan het sporten beleven, vind ik het mooi om te zien hoe Marjan in het leven staat. Onbevangen, met humor en met hart voor de mensen om haar heen."

Marjan (62) en Brigitte (46) hebben vanaf de eerste ontmoeting een goede klik en zijn elkaars vaste maatje. Ze kijken er allebei naar uit om iedere donderdag samen te sporten. Marjan is getrouwd met Karel, die ook iedere donderdag meesport. Ze is helemaal opgebloeid sinds ze Brigitte kent. Ze vindt de gezelligheid van Super COOL! heerlijk en is erg trots op de eerste triatlon die ze samen met Brigitte deed. “De medaille die we toen kregen, heb ik opgedragen aan mijn broer. Die was kort ervoor overleden en samen hebben we voor hem de triatlon gedaan.”

Brigitte heeft ook veel plezier in het contact en is trots op haar band met Marjan. “Naast de gezelligheid en de lol die we aan het sporten beleven, vind ik het mooi om te zien hoe Marjan in het leven staat. Onbevangen, met humor en met hart voor de mensen om haar heen. Met haar humor weet ze ook moeilijke of verdrietige momenten in haar leven te relativeren. Daarin vinden we elkaar.”

Gewone dagelijkse activiteiten zijn belangrijk voor iedereen. Gezellig naar de film of een wekelijkse sportavond, samen met je vrienden. Voor mensen met een verstandelijke beperking is het allesbehalve vanzelfsprekend dat zij kunnen meedoen met dit soort activiteiten.

Super COOL! uit Almere vindt dat helemaal niet cool en brengt deze doelgroep letterlijk en figuurlijk in beweging. Dit project koppelt mensen met een verstandelijke beperking én sportmaatjes op een gelijkwaardige manier. Met veel enthousiasme stimuleren ze elkaar om één keer per week te sporten en hun grenzen te verleggen. Ook ondernemen ze samen activiteiten buiten het sporten om.

Door deze positieve aandacht worden mensen met een beperking weer onderdeel van de maatschappij. Ze krijgen meer vrienden en zelfvertrouwen. Super COOL! draagt hierdoor bij aan een samenleving waarin iedereen mee kan doen.

Donderdagavond is de vaste sportavond voor de maatjes. Dan vinden ze elkaar op het sportveld. Ze sporten, maar nemen ook de week met elkaar door. Een paar keer per jaar worden er ook activiteiten voor grotere groepen georganiseerd zoals een barbecue.

De vrijwilligers die betrokken zijn bij dit project kijken naar kansen en niet naar beperkingen. In combinatie met sport en aandacht slaat dit maatjesproject echt een brug tussen mensen die meer met elkaar gemeen hebben dan ze dachten.

"Annelies betrekt me ook bij de groep zodat ik meer contact met de anderen heb"

Juliette (14) en Annelies (48) zijn het perfectemaatjeskoppel. Ze zijn allebei doof en kunnen goed samen kletsen in gebarentaal. Sinds Juliette anderhalf jaar geleden bij Super COOL! is gekomen, wil zij niet meer weg. Ze heeft hele fijne herinneringen aan haar eerste ontmoeting met Annelies. “Ik voelde meteen een enorme klik en die is alleen maar beter geworden. Annelies betrekt me ook bij de groep zodat ik meer contact met de anderen heb.” Annelies is op haar beurt ook blij met Juliette. “We begrijpen elkaar, omdat ik ook een gehoorbeperking heb. Sinds ik een sportmaatje ben voor Juliette motiveren we elkaar. Zo motiveer ik haar om over haar verlegenheid heen te komen en zoveel mogelijk samen te sporten. Haar zelfverzekerdheid groeit enorm en dat is fijn om te zien.”

Iedere week sporten de deelnemers samen met hun sportmaatjes

De hele week kijkt iedereen uit naar donderdagavond waarop de hele club weer samenkomt op het sportveld in Almere.

Bij Super COOL! mag iedereen meedoen en is het altijd gezellig! Al is een beetje competitie ook gezond