Villa Pinedo

Een scheiding is voor alle betrokkenen een moeilijke en heftige ervaring. Kinderen komen vaak in een geheel nieuwe situatie en missen de veiligheid uit hun vertrouwde omgeving. Wat is het dan fijn om met iemand te praten die precies snapt waar je doorheen gaat en hoe je je voelt.

Villa Pinedo heeft een landelijk buddyprogramma en een online platform opgezet voor kinderen van gescheiden ouders. De stichting koppelt jonge ervaringsdeskundigen, aan kinderen van wie de ouders in scheiding liggen.

Door met elkaar te praten over de situatie, ontdekken de kinderen dat ze niet alleen zijn. En dat ze ergens terecht kunnen met hun vragen en problemen.

“De scheiding van mijn ouders is al een tijd geleden. Ik heb de scheiding nooit als een last ervaren, maar meer een momentopname waaruit iets nieuws kan ontstaan. Als buddy probeer ik mee te geven dat een scheiding iets is wat gebeurt. Het is niet zo dat ouders dat expres doen. De kinderen waarmee ik chat zien mij echt als hun maatje. Het allermooiste was toen een kind waarvan ik de buddy ben uit het niets vroeg hoe het met mij ging. Geweldig moment! Hij is niet zo’n kletser, dus dan snap je mijn enthousiasme.”

Het contact tussen de maatjes verloopt vooral via WhatsApp. Hierdoor is de drempel om steun te bieden of te vragen, zo laag mogelijk. De jongeren hebben er veel aan om hun hart te luchten bij iemand die hetzelfde heeft meegemaakt. Andersom laat het de maatjes weer op een andere manier reflecteren op hun eigen ervaringen. De band met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt, helpt vaak ook bij het verwerken van de scheiding.

Er zijn inmiddels bijna 350 ervaringsdeskundigen die zich als vrijwilliger inzetten. Ze steunen andere kinderen en maken volwassenen bewust van wat er in het hoofd en het hart van kinderen met gescheiden ouders omgaat. Villa Pinedo streeft naar een gelukkig, stressbestendig en kansrijk leven voor kinderen van gescheiden ouders. Het is een uniek project dat zowel online als offline een groot succes is.

"Als buddy van kinderen met gescheiden ouders, kan ik anderen helpen en mijn ervaringen delen"

“Mijn ouders zijn gescheiden toen ik heel jong was. Mijn moeder ontmoette mijn stiefvader en ik heb het heel fijn gehad bij ze. Ik vond het minder leuk om naar mijn vader te gaan. In 2018 hoorde ik van Villa Pinedo. Een stichting speciaal voor ‘een kind als ik’.

Als buddy van kinderen met gescheiden ouders, kan ik anderen helpen en mijn ervaringen delen. Buddy zijn betekent voor mij daarom heel veel. Laatst zei een van de kinderen nog dat ze het zo fijn vindt dat ik er echt altijd ben voor haar. En dat is toch het mooiste wat je kunt horen?”

De maatjes houden contact via WhatsApp, dat maakt de drempel om gevoelens te delen zo laag mogelijk.

"Als buddy bij Villa Pinedo ben ik een luisterend oor voor kinderen die een scheiding meemaken"

“Sinds februari 2019 ben ik buddy bij Villa Pinedo. Toen ik twee jaar was, besloten mijn ouders te gaan scheiden. Dat is voor mij iets vanzelfsprekends, ik weet niet beter dan dat mijn ouders twee mensen zijn die apart een dochter opvoeden. Als buddy bij Villa Pinedo ben ik een luisterend oor voor kinderen die een scheiding meemaken. De kinderen vragen soms om advies en dan vertel ik vanuit mijn eigen ervaring. Soms is een luisterend oor ook voldoende om verder te kunnen. De kinderen waarmee ik app, noemen mij de grote zus die ze nooit gehad hebben. Ze zeggen vaak dat ze dankbaar zijn dat ze alles bij mij kwijt kunnen. Sinds ik buddy ben bij Villa Pinedo, is er ook veel veranderd in mijn eigen leven. Ik ben gezegend met twee ouders waarmee ik na alle gebeurtenissen goede gesprekken mee kan hebben. Ook hoe wij dingen anders aan hadden kunnen pakken. Dat gun ik alle kinderen met gescheiden ouders.”

De digitale aanpak van Villa Pinedo helpt de doelgroep echt verder