Vriendendiensten

Kees vindt het heerlijk om vrijwilliger te zijn. “Ik vind het prachtig om dit te mogen doen. Van geven word je rijk. We delen samen mooie, nieuwe ervaringen."

Khadija meldde zich aan toen ze net in Deventer woonde en nog weinig mensen kende. Kees was al jaren vrijwilliger en is sinds twee jaar het maatje van Khadija. Hij brengt rust en balans in haar leven. Ze gaan samen naar de stad, fietsen en ontdekken nieuwe buurthuizen.

Kees vindt het heerlijk om vrijwilliger te zijn. “Ik vind het prachtig om dit te mogen doen. Van geven word je rijk. We delen samen mooie, nieuwe ervaringen." Khadija is ook blij met Kees als haar maatje. “Hij hoort er helemaal bij. Als we samen iets gaan doen, is het elke keer weer een feest.”

Sociale contacten met vrienden of gewoon een gezellig gesprekje met de buurvrouw. Het klinkt zo normaal, maar dat is het niet voor iedereen. Mensen met een psychische beperking leven vaak in een sociaal isolement. Ze horen tot de meest kwetsbare groep van onze maatschappij. Ze hebben vaak alleen contact met hulpverleners en dit zorgt ervoor dat ze zich eenzaam voelen. Vriendendiensten Deventer wilde hier iets aan veranderen en besloot actie te ondernemen.

Ze hebben verschillende projecten opgezet, zoals 1-op-1-maatjes, waarmee deelnemers in contact worden gebracht met een vrijwilliger om samen te wandelen, fietsen of koffie te drinken. Ook zijn er Groepsmaatjes: een vaste groep die samenkomt met een vrijwilliger om te bowlen, te eten of gezamenlijk naar de film te gaan. En er worden Vriendencafés georganiseerd: avonden waarop iedereen welkom is en die in het teken staan van ontmoetingen.

Doordat Vriendendiensten Deventer zich zo actief inzet voor deze kwetsbare groep, worden mooie en hartverwarmende resultaten geboekt. De deelnemers voelen zich weer onderdeel van de maatschappij. Er zijn ruim 150 vrijwilligers actief betrokken bij dit mooie project in Deventer.

“Sinds ik Ron als maatje heb, durf ik veel meer"

Ron is vrijwilliger, omdat hij graag iets voor iemand anders wil betekenen. En Peter wilde zijn sociale netwerk uitbouwen. Ze hadden meteen een klik en hebben een goede band opgebouwd. Ron geniet het meest van de gezamenlijke activiteiten. “We gaan er vaak op uit en wandelen en fietsen wat af! Tijdens zo’n trip hebben we mooie gesprekken met elkaar.” Ron ziet het zelfvertrouwen van Peter groeien en Peter durft ondertussen veel meer sociale contacten aan te gaan. “Sinds ik Ron als maatje heb, durf ik veel meer. Ik ben bij een yogaclub gegaan en zing sinds kort bij een kerkkoor. Mijn lievelingstrip was een fietstocht naar Haarle. Daar hebben we lekker op een bankje gezeten en heerlijk gekletst.”

“We vertellen elkaar nieuwtjes, eten heerlijk en mogen niet eens helpen met de afwas!"

Vrijwilliger Myriam ontvangt elke maand vier deelnemers bij haar thuis voor een heerlijk diner. Myriam kan erg goed koken en vindt het heerlijk om de dames in de watten te leggen en te zorgen dat ze zich thuis voelen. “Ik kook met heel veel liefde een lekkere maaltijd en ben tegelijk een luisterend oor.

Ik vind het een uitdaging om elke maand weer een verrassend diner te bereiden en de saamhorigheid van de groep te vergroten. We doen dit nu al acht jaar.” Eugenie geniet het meest van het contact met de andere dames. “We vertellen elkaar nieuwtjes, eten heerlijk en mogen niet eens helpen met de afwas! Op verjaardagen geven we elkaar een klein cadeautje, die avonden zijn extra speciaal.”

“Er is niks mooiers dan een fijn contact dat van twee kanten komt"

Barbera en Fons werden aan elkaar gekoppeld omdat ze allebei van kunst en literatuur houden. Fons had wel veel mensen om zich heen, maar miste diepgaande gesprekken. Ze ontmoeten elkaar vaak op een terras of in de stad. Soms bezoeken ze een Vriendencafé van de Vriendendiensten of spreken ze thuis af. Barbera geniet van het gezelschap van Fons.

“Er is niks mooiers dan een fijn contact dat van twee kanten komt. Op mijn 70e kan ik daar nog veel plezier aan beleven. Tweede Kerstdag is altijd een feest, omdat we dan samen eten." Fons zit ook graag op een terras met Barbera, vertelt hij. “Gezellig een kop koffiedrinken in de stad. Met Barbera heb ik hele fijne gesprekken waarin ik echt mezelf kan zijn.”

Emma en Marika kletsen, lachen, shoppen en tutten met elkaar, maar voeren ook diepgaande gesprekken.

Emma is 21 jaar en loopt stage bij Vriendendiensten. Marika is 28 jaar en heeft zich na een opname bij een ggz-instelling ingeschreven als deelnemer aan het maatjesproject. Zes maanden geleden werden ze aan elkaar gekoppeld en nu zijn ze al echte vriendinnen. Ze kletsen, lachen, shoppen en tutten met elkaar, maar voeren ook diepgaande gesprekken.

Emma helpt Marika, maar leert ook veel van haar. ”Dankzij ons contact ben ik veel over haar verleden te weten gekomen en haar psychische achtergrond. Dat zorgt ervoor dat ik Marika ook beter kan helpen. Hoe mooi is het dat twee mensen met een verschillende achtergrond zoveel voor elkaar kunnen betekenen?!” Marika is blij met Emma. “Ze heeft altijd een luisterend oor, maar oordeelt niet. Ze heeft me weer onder de mensen gebracht en zorgt ervoor dat ik me open kan stellen.”

"Tijdens het 20-jarig jubileum van Vriendendiensten hebben we voor 200 mensen voorgelezen"

De schrijfgroep komt één keer per maand bij Henk thuis om verhalen te schrijven en te dichten. Henk is zelf dichter en tijdens hun samenzijn worden er eigen verhalen voorgelezen en feedback gegeven. Soms geven ze elkaar huiswerk dat in de volgende bijeenkomst dan besproken wordt. Henk probeert voor iedereen aandacht te hebben. “Schrijven is ons uitgangspunt, maar soms komt het er niet van. Dan praten we met elkaar en is er altijd aandacht voor iedereen uit de groep. Deze mensen hebben mijn leven echt verrijkt.” Voor Marianne is het belangrijk om erbij te horen. “Ik heb echt het gevoel een onderdeel te zijn van deze fijne groep.” René heeft één heel mooie herinnering. “Tijdens het 20-jarig jubileum van Vriendendiensten hebben we voor 200 mensen voorgelezen. Dat was echt heel speciaal.”